Gastblog Marisca: “van studente naar hulpverlener in de rosse buurt”

by Dyonne

Hallo! Ik ben Marisca, wonend en werkend in Gent. Op de middelbare school heb ik Dyonne leren kennen. We zien elkaar niet meer zoveel in real life, maar gelukkig kan ik up-to-date blijven over al haar bezigheden door haar blog en social media accounts. Dyonne en ik zijn samen begonnen op het VWO in Goes en inmiddels zijn we alletwee een heel andere kant opgegaan. 

Op mijn achttiende besloot ik om te verhuizen naar Gent, België. Ik wilde graag iets anders, ergens helemaal opnieuw beginnen. Ik kende niemand toen ik voor het eerst aankwam in Gent. Dat was behoorlijk spannend, maar tot nu toe ik zie het als de beste beslissing die ik heb gemaakt. Gent is fantastisch! Als je wat meer wilt weten over Gent, lees dan zeker de blog van Dyonne hierover.

Inmiddels ben ik 22 en heb ik een bachelor Klinische Psychologie op zak. Het onderwijs in België is wel verschillend van dat in Nederland. Dat had ik een beetje onderschat. Twee keer in het jaar is er “de blok”, een volledige maand examens. Dat is dus een maand lang puur studeren, zonder sociaal leven of sport en ontspanning. Daar kunnen we hier nogal over klagen, maar gelukkig zijn de andere maanden van het schooljaar een stuk rustiger.

Nu ik m’n bachelor heb gehaald, was ik van plan om me in te schrijven voor de master Forensische Psychologie in Amsterdam. Dat is een master die dieper ingaat op de psychologie van daders en slachtoffers. Op het laatste nippertje besloot ik toch om me niet in te schrijven en in Gent te blijven. Dit omdat ik opeens een heel mooi aanbod kreeg…

Via via hoorde ik in mijn allereerste jaar in Gent van een organisatie die vrijwilligers zocht. Deze organisatie, Cherut Belgium, zet zich in voor vrouwen die slachtoffer zijn van mensenhandel of huiselijk geweld. Meer specifiek waren ze op zoek naar straatwerkers die zich wilden inzetten voor vrouwen die werkzaam zijn in de raamprostitutie. Ik was direct geïnteresseerd. Ik wist nog niet zoveel van mensenhandel en prostitutie, maar ik wilde heel graag weten wat er nu echt speelt in de red light districts.

In de rosse buurt

Al snel werd ik een vaste vrijwilliger en zocht ik iedere week de vrouwen in de ramen op. Een vrouw kan op verschillende manieren in de prostitutie terechtkomen. Dat kan door armoede, mensenhandel, een loverboy of een verleden van misbruik. Wat er dus mist is de vrijheid om een andere keuze te maken. Deze maand sprak ik een rechercheur van de Amsterdamse politie die al 16 jaar de Wallen controleert. Van de minstens 9000 vrouwen die hij heeft ontmoet, waren er maximaal 10 van wie hij zeker wist dat ze er zelf voor kozen. De overige 8990 werden gedwongen.

Gent

En dat is waar wij graag willen inspringen. Vanuit een vriendschapsrelatie, die we opbouwen door iedere week aanwezig te zijn, gaan we kijken hoe we iedere individuele vrouw kunnen helpen. Dat varieert van taallessen tot therapie. Het hangt natuurlijk helemaal af van wat de vrouw zelf wil. Waar het ons om draait, is het creëren van mogelijkheden. Dit begint gewoon met het aanknopen van een praatje. Ook delen we regelmatig cadeautjes uit aan alle vrouwen. Dit is een leuke manier om hen te leren kennen. Dan zwaaien opeens alle deuren open :). 

Toen ik mijn bachelor haalde, bood de organisatie me aan om mij een jaar in dienst te nemen. Dit was een fantastisch aanbod. Ik twijfelde dus niet lang en nu werk ik het komende jaar als hulpverlener voor Cherut Belgium. Het is intensief en heel bijzonder werk. Ik ben bezig met straatwerk, opvang, therapie, bewustwording en algemene hulpverlening. Ik ontmoet iedere week weer nieuwe, prachtige vrouwen en het is heel inspirerend om te zien dat ze soms na jaren uitbuiting eindelijk voor zichzelf durven kiezen.

Inloophuis Antwerpen

Na dit jaar wil ik alsnog verder gaan studeren, maar ik wil me altijd blijven inzetten voor deze vrouwen. Nu ik zoveel persoonlijke verhalen ken, kan ik die natuurlijk niet naast me neerleggen. Volgend jaar ga ik dus óf naar Amsterdam, om alsnog te beginnen aan Forensische Psychologie en zo professioneler te worden in het werk dat ik doe, óf ik vertrek naar Barcelona, waar mijn vriend woont en waar veel kwetsbare vrouwen vandaan komen. Allebei even spannend :).

Wil je meer weten of blijven volgen waar ik mee bezig ben? Lees dan zeker mijn weblog

You may also like

32 comments

evelien 14 november 2017 - 09:18

Jeetje wat een interessant artikel en wat goed dat je hulpverlener bent in de rosse buurt, ik studeer zelf sociaal pedagogisch hulpverlener in Amsterdam en ik had van de week een Amsterdam Underground tour, we kregen een rondleiding en vele verhalen van een ex-dakloze/verslaafde en gingen door de zeedijk in Amsterdam, daar bevinden zich ook de wallen. Ik vond het zo confronterend en naar om al deze vrouwen voor de ramen te zien staan, gelijk kwam de vraag in mijn hoofd voorbij hoeveel procent daar nu echt vrijwillig zit. Je hoort verhalen dat het in Amsterdam goed geregeld is maar daar twijfel ik aan. Ik vind je verhaal heel erg inspirerend en ik ga je website bijhouden, ik ben benieuwd naar je verhalen!
Liefs,
Evelien

Reply
Marisca 14 november 2017 - 13:47

Hoi Evelien, dankjewel voor je reactie! Wat bijzonder om te lezen wat je ervaren hebt in Amsterdam. Het is inderdaad niet zo goed geregeld zoals graag wordt verteld. Ben benieuwd wat je van de verhalen vindt 🙂 Liefs, Marisca

Reply
Joanne 14 november 2017 - 12:56

Wauw wat een bijzonder verhaal zeg! Mooi en heel knap om je voor zoiets in te zetten.

Reply
nicole 14 november 2017 - 13:33

Wat geweldig dat je zo snel een goede baan in je vakgebied hebt gevonden! Super zeg!

Reply
nicole 14 november 2017 - 13:38

Je hebt in ieder geval veel opties voor volgend jaar. En dit jaar werkervaring is denk ik alleen maar waardevol.

Reply
Rory 14 november 2017 - 13:42

Wat een goed verhaal! En ik schrok erg van het aantal vrouwen wat gedwongen wordt. Wat heftig. En wat goed dat je jezelf hier voor in zet. Overigens vind ik het ook heel inspirerend om te lezen wat je allemaal hebt gedaan en nog wilt gaan doen. Everything is possible. Dat is wel iets wat je nastreeft geloof ik. Mooi!

Reply
Sylvia 14 november 2017 - 13:43

Mooi dat jij je daar voor had ingezet..het lijkt mij ook een prachtig en dankbaar iets..Ondanks alle ellende die je aan moet horen..

Reply
Stefaan 14 november 2017 - 13:46

ik denk soms negatief over vrijwilligerswerk maar als ik jouw blog lees denk ik er anders over! mooie blogpost!

Reply
Els 14 november 2017 - 13:51

wauw, ik ben hulpverlener in de psychiatrie, van België trouwens. Geen psychologe, al staat dat al heel lang op het verlanglijstje om te studeren…
Prachtige job die je hebt, vind ik toch. Mag je fier op zijn! <3

Reply
Ana Rita 14 november 2017 - 14:46

Wat een bijzonder verhaal om te lezen, dit is een baan die echt verschil maakt in de wereld! Ook echt leuk voor jouw vriendin dat ze op persoonlijk gebied zulke mooie vooruitzichten heeft ?

Reply
Lynn Mikolajczak 14 november 2017 - 15:09

Wauw wat een verhaal! Echt sterk wat ze gedaan heeft!

Reply
MC Kleuver 14 november 2017 - 18:02

Een verhaal die je niet vaak ziet. Super dat je dit doet Marisca. Ik ben tevens benieuwd naar je keuze voor volgend jaar.

Reply
Me over ME 14 november 2017 - 18:13

Mooi werk! Maar waarschijnlijk niet altijd even makkelijk. Succes

Reply
Mirre schrijft 14 november 2017 - 18:35

Wat een verhaal! Heel veel sterkte met je werk en passie. Mooi dat je die vrouwen zo kan helpen. Zelf ben ik ook regelmatig betrokken bij A21, ken je die organisatie? We willen vrouwen ook kansen bieden om eruit te stappen als ze dat willen.
Succes!

Reply
Felice veenman 14 november 2017 - 19:28

Ik heb veel respect voor je, dat je zo het diepe inspringt. het is veel leed en narigheid waar je mee te maken krijgt.Dat zal je toch niet elke dag makkelijk vallen.
Dank voor je gedetaileerde en sfeervolle omschrijving.
Welke keuze je ook gaat maken:Amsterdam of Barcelona: jij komt er wel!

Reply
Monique 14 november 2017 - 19:31

Dat lijkt me erg eerbaar werk. Denk wel dat het zwaar is om al die verhalen te moeten horen.

Reply
Layla 14 november 2017 - 19:32

Jeeetje wat een verhaal! Moet helemaal niet gemakkelijk zijn. Maar ook heel indrukwekkend. Wat moedig van je :))
Ik vind het supper mooi geschreven & heel interessant. Maar wat erg dat zoveel vrouwen gedwongen worden…

Reply
demi 14 november 2017 - 19:55

wauw wat een sterk verhaal! heel veel succes met je werk en passie! super mooi wat je doet!

Reply
Marie-Lise (Reislustig.be) 14 november 2017 - 20:17

Wow, knap dat je dit gedaan hebt. Ik ken Gent erg goed – woon er op 30 km van – maar de prostitutie is iets waar bijna nooit wordt over gesproken, buiten dan het “glazen straatje”. Diep respect voor je werk en inzet.

Reply
Eva 14 november 2017 - 21:56

Wat jij doet lijkt mij echt heel pittig! Ik denk dat je ontzettend erge verhalen hoort en zelf behoorlijk sterk in je schoenen moet staan!

Reply
Melissa krijns 14 november 2017 - 23:34

Wat een sterk verhaal en goed dat je het gedaan heb.

Reply
Lien Voets 15 november 2017 - 07:01

Wauw, zo knap van je dat je keuzes durft te maken. Jij hebt al een flinke weg afgelegd zeg!

Reply
Gastblog voor Dyonne – duister glas 15 november 2017 - 10:00

[…] Van studente tot hulpverlener in de rosse buurt […]

Reply
Anna 15 november 2017 - 11:27

Wat een bijzonder verhaal! Wel super tof dat je dit doet, het lijkt me heel heftig maar ook wel heel mooi. Ik wens je nog heel veel succes verder, super dat je je in de toekomst wil blijven inzetten voor deze vrouwen!!! <3

Reply
Debbythechocoholic 15 november 2017 - 12:23

Wat een heftig artikel, maar ik vind het echt prachtig wat je doet! Het is heel mooi om te lezen hoe jij en de organisatie de vrouwen wilt helpen.
En wat Barcelona betreft, ik hou van deze plek! Misschien ligt je toekomst wel daar ☺️

Reply
Emmy van Meir 15 november 2017 - 12:25

Heel bijzonder vrijwilligerswerk. Dank je wel voor de gegeven ruimte aan Marisca haar verhaal te doen.

Reply
Beau Bewust 15 november 2017 - 13:15

Wat geweldig dat je je inzet voor deze vrouwen en wat een mooi verhaal om te lezen!

Reply
Helena & Nele 16 november 2017 - 09:38

Wat een verhaal zeg! Heel straf artikel, en mooi om te lezen!

Reply
Nathalie - Volgmama 16 november 2017 - 10:04

Van begin tot eind gelezen, wat een bijzonder beroep. Ik denk dat vele vrouwen je dankbaar zullen zijn. Jammer dat vele vrouwen gedwongen worden, dat zou eigenlijk niet moeten.

Reply
Janet 16 november 2017 - 20:20

Wat een ontzettend interessante baan heb je zeg! Het lijkt me ontzettend interessant en heftig. Ik vond het erg mooi om te lezen.

Reply
Sabine 16 november 2017 - 21:26

Heel bijzonder, wat een diep artikel. Ook zo gaaf om die persoonlijke verhalen te horen.

Reply
Susan 28 november 2017 - 13:22

Interessant artikel! Vind het altijd naar om over de Wallen te lopen. Je weet gewoon dat het niet goed zit, daar.

Reply

Leave a Comment